Moba BV

Het begon met de droger. Daarna hebben we aan Moba diverse handling, hijsfixturen en montagehulpen geleverd.

Montage kar

Doordat binnen Moba besloten werd om meer in lijn de machines te gaan produceren wordt de noodzaak van handling en montage hulpen een noodzakelijk iets. Voor 1 van hun machines de Omnia track hebben we daarom montage karren ontwikkeld en geleverd. Op deze montage karren kunnen alle secties van de machine worden voor gemonteerd.

Montagelijn

Om de voorgemonteerde secties aan elkaar te koppelen is daarvoor een 34 [m] lange   montagelijn ontwikkeld en geleverd. Hierdoor is het mogelijk geworden om de complete aandrijflijn van de Omnia track op te bouwen te testen en gereed te maken voor transport.

Multidrum montage tool

Een ander belangrijk onderdeel voor Moba is de productie van de Multi drum. Ook hiervoor is een soort van montage kar ontwikkeld waarop de 3 verschillende uitvoeringen van de multi drum op een ergonomisch en veilige manier kunnen worden samengebouwd. Naast deze montage kar zijn onlangs ook de opslagkarren en de hijsjukken geleverd.

Diverse hijs en tilhulpen

Voor een aantal afdelingen is een diversiteit aan hijs en tilhulpen geleverd. Voor het tillen verplaatsen en monteren van bijvoorbeeld de Yaskawa robot. Hierbij moet de robot tijdens montage 90 graden worden gedraaid. De moeilijkheid hierbij is dat de robot met een massa van 160 [kg] nagenoeg om zijn zwaarte punt moet kunnen draaien omdat anders bij een te grote afstand het draaikoppel boven de ergonomisch verantwoorde belasting komt te liggen.

Kantbankmessen magazijn wissel systeem

Onlangs hebben we voor de plaatwerkerij onze eerste kantbankmessen magazijn wisselsysteem geleverd.

Door dat telkens de operators voor de verschillende producten de messen van de kantbank moeten wisselen heeft Moba hiervoor in eigen beheer een wissel systeem bedacht. Nu met de nieuwste lijn van Trump was het niet meer mogelijk om dit systeem te gebruiken. Daarom werd ons gevraagd of wij hier een magazijn-wisselsysteem voor kunnen leveren die eenvoudig is degelijk en onderhoudsvriendelijk en het belangrijkst ergonomisch verantwoord is. In overleg met Moba zijn we uiteindelijk tot een systeem gekomen waarbij alle messen van de kantbank in een magazijn kunnen worden opgeslagen en dat die op een eenvoudige manier kunnen worden uitgewisseld. 

Belangrijke voordelen zijn natuurlijk dat de operator niet telkens met de “hand” de messen moet uitwisselen. Hierdoor een behoud van rug schouders en armen.

Eierdroger

Voor het laatste, de eierdroger, zijn in opdracht van Moba BV speciale highspeed hogedruk ventilatoren ontwikkeld. Dit om aan de gevraagde luchtstroomsnelheid te kunnen voldoen. Gezien de beperkte inbouw ruimte is gekozen voor het ontwikkelen van een highspeed 2 traps in stilstand verstelbare axiaal ventilator. Dit is uiteindelijk ventilator type P355  geworden. Op aanvraag kunnen de prestatie en afmetingen van deze ventilator worden toegestuurd.

De totale opstelling van de ventilator motor eenheid bestaat uit een roestvaststalen zuigkast een in aluminium gegoten ventilatorhuis met geïntegreerd lagerhuis en as voorzien van 2 waaiers. Zie onderstaande afbeelding.